Városnézés Krakkóban? Bámulatos sószobrok? Mélyen megérintő láger?

Igen! Tartson velünk 2 napos utazásunkon!

Krakkó – Wieliczka – Auschwitz-Birkenau

23.990 Ft

  • Indulás Budapestről, a Corvin áruház parkolójából a kora reggeli órákban

  • Utazás kényelmes autóbusszal
  • Városnézés a gyönyörű Krakkóban

  • Wieliczkai sóbánya mgtekintése

  • Kényelmes szállás

  • Az Auschwitz-Birkenaui haláltábor és láger megtekintése

  • Hazaérkezés Budapestre az esti órákban

 

Az utazás részletei


Krakkó ugyan már nem Lengyelország fővárosa, de a mai napig a legismertebb lengyel város,és a legnépszerűbb turistacélpont.

Az első szláv törzs a VII. vagy a VIII. században telepedett le a területen, amelyet 988 körül Mieszkó fejedelem hódított el. Miután I. Kázmér király a Lengyel Királyág udvarát Krakkóba helyezte át, a város fejlődésnek indult. III. Kázmár idején, 1333-tól pedig óriási terjeszkedés kezdődött és egyetemet is alapítottak.

Krakkó 1609-ig volt a Lengyel Királyság székhelye, ekkor III. Zsigmond udvarával Varsóba költözött. Az uralkódók megkoronázása és gyászszertartása azonban továbbra is a Wawel-székesegyházban történt.

Ezt követően Krakkó egy igazi színes, kozmopolita várossá változott, éltek itt lengyelek, németek, zsidók, magyarok, skótok, csehek, vallonok és itáliaiak. Az etnikai sokszínűségnek a II. világháború vetett véget, amellyel egyszerre megindult a polgári értékek üldözése és a katolikus egyház szigorú felügyelete.

A változást az 1978-as év hozta, ekkor Krakkó érsekét II. János Pál néven pápává választották. Az esemény a kommunista rendszer bukásának egyik előhírnöke volt. Ettől kezdve a városban sorra nyíltak az éttermek és kávéházak, a templomokat és palotákat felújították és ismét egyre több külföldi érkezett Európa egyik legelbővölőbb városába.

Krakkó napjainkban is titokzatos és lenyűgöző. Gótikus udvarházaival, az őszi Jagelló Egyetem kongó termeivel, a zsinagógák roppant tereivel minden látogatót elvarázsol.

A wieliczkai sóbányák Lengyelország legrégebbi sóbányái, a Bochnia sóbányával együtt a krakkói sóvidék része, a 13. századtól 1772-ig a krakkói sóbányászat részét alkotta. A bánya a világ legrégebbi kősó bányái közé tartozik.

A bánya 1978-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára. 1989-ben a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listáján is bejegyezték. 1989-től Lengyelország történelmi emlékhelye lett.

A bányában 1951-ben megalakult a Krakkói sóbányák múzeuma. A bánya legrégebbi része, ahol bányászati módszerrel termelték ki a sót, a Goryszowki akna a 18. század második felében alakult ki. Ez a világon az egyedüli olyan bánya, melyben megszakítás nélkül folyt a kitermelés a középkortól máig, lehetővé téve a bányászati módszerek fejlődésének követését az egymás követő korszakokban.

A wieliczkai bányában 9 szintet különböztetnek meg, melyekből az első – a Bono szint – 64 méter mélyen van, míg az utolsó 327 méter mélyen fekszik. A tárnák összes hossza az összekötő folyosókkal, tavakkal, termekkel, aknákkal együtt meghaladja a 300 kilométert, össztérfogatuk pedig mintegy 7,5 millió m³.

A wieliczkai bánya világszerte ismert földalatti turistaútja a 18. és 19. század fordulóján alakult ki. Mintegy egymillió turista látogatja évente a 64–135 m mélyen elhelyezkedő (I-III. szint), 20 teremből álló, körülbelül 3 km hosszú utat.

Auschwitz-Birkenau milliók mártíromságának helye a II. Világháború idején. A legnagyobb hitlerista koncentrációstábor a megszállt Európa területén, ahol egész népek kiirtására irányuló terveket valósítottak meg, elsősorban a lengyel és a zsidó népét. Az áldozatok számát nehéz meghatározni – valószínűleg 1 100 000 fő 28 nemzetből vesztett itt életét. Határozott többségben voltak a zsidó származásúak, akiket különböző országokból hoztak ide.

A legkorábban, már 1940-ben, az Auschwitz I koncentrációs tábort hozták létre, Oswięcim városban.  A régi táborból barakkok maradtak meg, és az “Arbeit macht frei” (A munka szabaddá tesz”) feliratú kapu. A barakkok egy részében az Auschwitz-Birkenau Nemzeti Múzeum gyűjteménye látható, mely a népirtás megrázó bizonyítékait foglalja magába: többek között az áldozatoktól elvett személyes tárgyakat, fényképeket, dokumentumokat.

Oswięcim elővárosában 1942-ben megalakult a tábor második része – Birkenau – a fő halálközpont, a világ legnagyobb temetője. Kevés barakk és a krematórium romja maradt meg.

  • Az ár tartalmazza: utazást kényelmes autóbuszon, idegenvezetést, szállást kétágyas szobákban reggelivel

  • Az ár nem tartalmazza: regisztrációs díjat (1000 HUF), amely a buszon fizetendő, belépőjegyeket, egyéb plusz szolgáltatásokat, BBP-biztosítást

További ajánlataink